Mobilalkalmazással küzdenek a csikkek ellen Bécsben

A Bécsi Köztisztaságiak statisztikája alapján Bécsben évente 300 millió cigicsikket dobnak el a dohányosok a rendelkezésre álló 22.000 hamutartó ellenére. Ez azért is különösen káros, mert a csikkben található szűrő mikroműanyagból készül, ami nagyon ártalmas a környezetre.

A „Tisztítsd meg Bécset” (Clean dein Wien) kampány keretében most egy mobilalkalmazást is bevetnek, hogy leszámoljanak a csikkhegyekkel. A Litterati nevű alkalmazás már négy éve fut, világszerte több mint 150.000 felhasználója van. Segítségével eddig 4,5 millió darab szemetet gyűjtöttek össze.

© PID/ Christian Houdek

© PID/ Christian Houdek

Az alkalmazással nem csak a helytelenül elhelyezett hulladékot, hanem annak összeszedését és helyes elhelyezését is dokumentálni lehet. A jó tettet – hashtagekkel ellátva – aztán online meg lehet osztani az egész világgal, hogy másokat is motiváljanak.

Bécsben eddig 316 darab szemetet gyűjtöttek össze, a cél 25.000 darab összegyűjtött és megfelelően kezelt hulladék. A cigarettacsikkek mellett ez bármi lehet, hiszen a kampány mottója is az: „nem számít, hogy cigarettacsikk, műanyag palack vagy egy régi újság – minden hulladék számít.”

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs