Merkel: Több dolgunk lesz, mint gondoltunk

Január elsejével nemcsak új év, hanem új évtized kezdődik, amelyet abban bízva fogadhat Németország, hogy jó évek sora következik – emelte ki Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében.

Merkel a kancellári hivatal által előzetesen ismertetett beszédben aláhúzta, hogy a huszonegyedik század húszas évei jó évek lehetnek hazájának, ha épít az erősségeire és mindarra, ami összeköti az embereket és amit együtt elértek.

Az újraegyesítés 2020-ban elkövetkező harmincadik évfordulójára utalva hozzátette: három évtized alatt „nagyszerű dolgokat értünk el, így például még soha nem volt munkája annyi embernek, mint most”, de a következő évtizedben ismét

több dolgunk lesz annál, mint amit harminc éve gondoltunk.

A legnagyobb kihívások sorában elsőként a digitalizációt említette, amely szavai szerint az élet valamennyi területét átalakítja, így a munkaerőpiacot is. Ezért mindenkinek lehetőséget kell adni a képzésre, tanulásra, hogy sikeres lehessen a változó környezetben, hiszen

azt akarjuk, hogy a jövőben is minden embernek jó és biztos munkája, idős korra pedig biztos nyugdíja legyen.

Ehhez minden eddiginél több bátorság, erő és hajlandóság szükséges mindenkitől, hogy elhagyjanak kitaposott utakat és belevágjanak új dolgokba. Gyorsan kell cselekedni, és azzal a meggyőződéssel, hogy ami most még szokatlan, az sikerülhet, és „sikerülnie is kell, ha azt akarjuk, hogy a mai fiatal nemzedék és az utánuk következők is jó életet élhessenek ezen a bolygón”.

A Föld felmelegedése „valóságos és fenyegető”, a jelenség maga és a belőle fakadó válságok sora az ember műve, ezért az egész emberiséget próbára tévő kihívás leküzdéséhez mindent meg kell tenni, ami csak embertől telhető – emelte ki a német kancellár, hangsúlyozta, hogy most még lehetséges sikerre vinni ezeket a törekvéseket.

Mint mondta, minden erejével küzd, hogy Németország hozzájáruljon a klímaváltozás ökológiai, gazdasági és társadalmi hatásainak megfékezéséhez.

Hozzátette, hogy hazája építhet mindarra, ami eddig is erőssé tette: a találékonyságra, a szorgalomra és a kitartásra, az iparosokra, mérnökökre és szakmunkásokra, az állami és a civil szférára, az

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs