Menczer Tamás: Nukleáris eszkaláció esetén mindannyian elpusztulunk

Magyarország nem fogja Ukrajna integrációját támogatni sem az Európai Unió, sem a NATO felé addig, amíg a magyar nemzeti közösség korábban meglévő és elvett jogait vissza nem adják – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Menczer Tamás kiemelte: azért blokkolják Ukrajna EU-s és NATO integrációját, mert 2015 óta folyamatosan elvették a magyar nemzeti közösség már meglévő, szerzett jogait. Az oktatás, kultúra, a sajtó és az élet egyéb területein nem lehet úgy használni a magyar nyelvet, mint korábban – húzta alá.

A magyar álláspont változatlan, az integrációs folyamatnál akár az EU, akár a NATO tekintetében egyhangú álláspontra van szükség – rögzítette.

Magyarország nem fogja Ukrajna integrációját támogatni sem az unió, sem a NATO felé addig, amíg a magyar nemzeti közösség korábban meglévő és elvett jogait, vissza nem adják – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a legfontosabb annak elkerülése, hogy Oroszország, amely egy atomhatalom, és a világ legerősebb katonai szövetsége, a NATO között konfliktus alakuljon ki. Ez ugyanis egyenlő a harmadik világháborúval, amit mindenképpen és mindenáron el kell kerülni – hangsúlyozta.

Rámutatott:

egy harmadik világháború és nukleáris eszkaláció esetén nem csak vesztesek lesznek, hanem mindannyian el is pusztulunk.

Megerősítette, hogy Magyarország a határidő előtt egy évvel eléri a honvédségi ráfordításokat tekintve a NATO által előírt 2 százalékos GDP-arányt. Ezen belül pedig a fejlesztések aránya a 20 százalékos szintet már korábban elérte. Ez csak kilenc NATO tagállamra igaz , ami mutatja, hogy Magyarország mennyire megbízható katonai szövetséges – összegzett.

Az államtitkárt kérdezték arról, hogy Finnország is csatlakozott az Európai Unió bíróságán a magyar gyermekvédelmi törvény miatt indított eljáráshoz, az Európai Bizottság oldalán.

Menczer Tamás rámutatott: Finnország és Svédország kapcsán is az a magyar álláspont, hogy a kölcsönös tisztelet talaján állva szeretnénk folytatni a kétoldalú kapcsolatok építését és ez alapvető feltétele a magyar támogatásnak a NATO-csatlakozás során.

<blockquote class="_ce_measure_widget" data-ce-measure-widget="Idézet"

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs