Megjelent az Indulj! magazin téli lapszáma

Ki ne szeretne bepillantani egy elzárt világba, ahonnan információból csak foszlányok szivárognak ki, és talán még ennél is kevesebbet tudnak ők a határon túli életről? Észak-Korea éppen ilyen hely, ebből adódóan kicsit misztikus és megközelíthetetlen, ezért nagyon szerettem volna – ha csak egy pillantásnyi időre is – bekukkantani ide. Ez nemrégiben össze is jött, az Északot Dél-Koreától minden értelemben elválasztó határon, amelyet itt – nem véletlenül – demilitarizált övezetnek hívnak. A négy kilométer széles sáv közepén, a kilátótoronyban állva aztán tényleg elmondhattam, hogy láttam Észak-Koreát, még ha csak egy olyan részt, amelyet igazából kirakatként használnak a kíváncsiskodók számára.

De Észak-Korea is felismerte a turizmusban rejlő lehetőségeket, és egyáltalán nem lehetetlen ide körutazásra indulni, lehetőleg szervezett formában. Magyarországról is elérhető ez a túra mindazok számára, akik hajlandóak lemondani a telefon és az internet használatáról. Ők cserébe elfeledett szovjet repülőtípusokkal utazhatnak és valóban érintetlen természetet láthatnak.

Én mindenesetre inkább a déli oldalt ajánlom, főleg azért, mert Szöulba immár közvetlen járattal is repülhetünk, és rengeteg izgalmas programot tartogat, egyszerre hipermodern és tradicionális környezetben – ahogy az írásunkból is kiderül. A bevállalósaknak pedig vietnámi motoros túrára adunk ötleteket, és bemutatjuk a világ legveszélyesebb repülőtereit is. De mostani világcsavargónk is merész vállalkozást teljesített, amikor egy terepjáróval utazott körbe öt kontinenst, több mint egy éven át.

A nyugalmasabb programokat keresőket a hajótársaságok világába kalauzoljuk el, és ízelítőt adunk néhány nagyváros evőpiacaiból, valamint Lyon sokarcú kínálatából. Télen persze a síelés is megkerülhetetlen program, így ismert és felfedezésre váró terepeket ajánlunk. Kutyáknak és gazdáiknak pedig segítünk a kimondottan nekik szóló hazai szálláshelyek és éttermek megtalálásában, Varnus Xavér vezetésével bejárjuk Kőbányát és a hazai téli eseményekből is szemezgetünk.  

Az Indulj! magazin téli lapszáma kapható országszerte az újságárusoknál vagy megrendelhető itt. 

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs