Meditációs élmény is lehet a BDSM szex

Mit lehet szeretni a BDSM szexben, mi az, ami miatt újra és újra át szeretné élni valaki? Mik azok az okok, indokok, ami odáig vezetnek valakit, hogy felnőttként a szubmisszív vagy éppen a domináns szerepet élvezze a szexuális együttléteiben? Ezekre a kérdésekre ad választ egy nem reprezentatív felmérés a témában, ami hiánypótló a szexológiában.

Ez gyönyörű, valami olyan dolog, ami nagyon élő, valóságos, személyes, intim találkozás. Ez az, amire az emberek vágynak, és ez az, amit itt megtapasztalnak

– mondja Christiane Amanpour dokusorozatában, a Sex & Love Around The Worldben Felix Ruckert, aki Berlinben tart kötözés szeánszot pároknak. Az is elhangzik a pár perces jelenetben, hogy egyfajta testi-lelki feltöltődést ad a szeánsz, vannak, akik a fájdalom megtapasztalása miatt használják és vannak, akik ellazulásra.

Az emberi szexualitás sokszínűségéről készült dokumentumsorozat a Netflixen látható, és tökéletes képet ad arról, mennyire tér el kultúránként a szexhez való hozzáállásunk, az ahhoz kapcsolódó szokásaink. A BDSM-ről a berlini részben esik szó, mindössze pár percig, de ez a pár perc is szépen összefoglalja, mi is ez tulajdonképpen. Mert laikusként nehéz megérteni, mi a jó ebben, mi vezet odáig, hogy valaki lelkileg a tetőpontot megélje abban, ha összevissza kötözik egy hatalmas kötéllel, vagy ha egy domina bizarr dolgokra kényszeríti.

A fájdalom megélése iránti vágy is lehet ok, de nem ez a jellemző

Azt, hogy mi történik egy ilyen szeánszon, mit élnek át valójában a szereplők, kutatásban is vizsgálták. A közelmúltban a Journal of Sexual Medicine-ben jelent meg egy nem reprezentatív, de fontos felmérés a témában, ez online kérdőív és személyes narratívák (internetes fórumokon gyűjtött) alapján készült.

Összesen 227 BDSM-gyakorló férfit és nőt kérdeztek meg a francia és amerikai pszichológusok arról, mit élnek át az effajta szex közben a résztvevők. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, honnan eredeztethető az érdeklődés az alárendeltség és a dominancia iránt, van-e az

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs