Már nem titok, évi bő 20 ezer kórházi fertőzésről tudnak

A Világgazdaság idézte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai vezetőjét, aki egy szakmai konferencián azt mondta, naponta több mint kétszáz, az egészségügyi ellátással összefüggő infekciót regisztrálnak. Oroszi Beatrix szerint a kórházi fertőzések, a szigorú előírások betartásával akár 30-50 százalékkal is csökkenthetőek lennének.

Csányi Endre Péter helyettes államtitkár arról beszélt, hogy tavaly az EU és WHO globális betegbiztonsági programja alapján elindultak az infekciókontroll-pályázatok, a kórházi fertőzések visszaszorítására 2,1 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre.

Egy-egy kórház 60 millió forintra pályázhat.  

A programhoz kapcsolódó finanszírozási feltételeket mindenképpen be kell építeni az egészségügyi büdzsébe, de ez még kidolgozás alatt ál, a projekttel kapcsolatos nagyobb beruházások a helyettes államtitkár szerint legkorábban 2021-ben valósíthatók meg. A konferencián elhangzott, hogy a kórházi fertőzések visszaszorítására az országos tiszti főorvos öt módszertani levelet fogalmazott meg.

Az EMMI minden igyekezete ellenére nyilvánosságra kell hozni a kórházi fertőzések adatait

A TASZ adatigénylése a 2015–16-os időszakra vonatkozott, de a kedvező ítélet alapján kikérik az elmúlt három év adatait is.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs