Magyar Hang: Titkolni próbálják a tanulmányt, ami a járványkezelés hibáira világít rá

A koronavírus-járvány második hulláma azért okozott katasztrofális veszteségeket, mert a kormány elkésve döntött és rossz döntéseket hozott – vonta le a következtetést a Magyar Hang egy, a birtokukba került tudományos kéziratból. Azt írják, hogy határozott intézkedésekkel potenciálisan több ezer emberi életet lehetett volna megmenteni. A kéziratot lap értesülése szerint úgy próbálják eltitkolni a nyilvánosság elől, hogy visszavonták egy bárki számára elérhető tanulmány-gyűjteményből.

A lap azt írja, a vírusgenetikai kutatás feltárta a második (2020 szeptemberétől nagyjából 2021 februárjáig tartó) hullámot okozó vírus genetikai hátterét. A fő kérdésük az volt, hogy mi tette a második hullámot olyannyira pusztítóvá, az elsőhöz képest. Kiderült: a kutatók nem találták semmi bizonyítékát annak, hogy a második hullámban domináns törzs fertőzőképesebb lett volna, mint a többi változat.

A katasztrofális károk (több mint 11 ezer ember halt meg ebben az időszakban) egy részét egyértelműen meg lehetett volna előzni megalapozott és tájékozott hatósági és kormányzati döntésekkel – írják.

A tanulmány abból indul ki, hogy az első hullám idején szigorú lezárások voltak Magyarországon, és a fertőzési esetszámok, illetve halálozás messze elmaradt a nyugat-európai trendektől. Ezzel szemben a második hullám idején elmaradtak vagy sokkal később érkeztek a korlátozások, az esetszámok és a halálozás is az egekbe emelkedett, a népességarányos halálozás globálisan is a legrosszabbak között volt. A kutatás arra keresi a választ, hogy hogyan történhetett ez az éles és tragikus változás.

A vizsgálatok során összesen több mint 350 Magyarországon talált vírusminta génszekvenciáját elemezték. Kiderült, hogy az első hullámban viszonylag nagy volt a genetikai diverzitás a fertőzéseket okozó vírusok között, ami arra utal, hogy 2020 márciusa (tehát a magyarországi járvány hivatalos kezdete) előtt már sokszor, különböző forrásokból behurcolták a vírust, ami titokban terjedt, míg fel nem fedezték. Viszont arra is bizonyítékot találtak, hogy e behurcolások nem okoztak közösségi terjedést, ami a határozott járványellenes intézkedések hatékonyságát és

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs