Lengyelország befogadna amerikai atomfegyvereket

Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak nyilatkozva nyitottnak mutatkozott arra, hogy amerikai atomfegyvereket állomásoztassanak Lengyelország területén.

“Nem zárkóznánk el, amennyiben az amerikaiak atomfegyverek lengyelországi telepítésére kérnének minket. Ez ugyanis jelentősen növelné az elrettentést Moszkvával szemben” – mondta a lengyel kormányzópárt vezetője, aki hangsúlyozta, jelenleg még nem merült fel a kérdés, “de ez hamarosan megváltozhat”. Mint mondta, a kezdeményezésnek az Egyesült Államoktól kell jönnie. Mindemellett úgy vélte, hogy alapvetően értelme volna a nukleáris szerepvállalást kiterjeszteni a NATO keleti szárnyára.

Kaczynski kiemelte, hogy Ukrajna megtámadása és Oroszország fokozódó agresszivitása miatt Lengyelország üdvözölné az Egyesült Államok európai katonai kontingensének növelését a jelenlegi 100 ezerről 150 ezer főre. Meglátása szerint 75 ezer amerikai katonát a NATO keleti szárnyán, vagyis az Oroszországgal közös határok mentén kellene tartósan állomásoztatni, kétharmadukat Lengyelország és a balti államok területén.

“A nukleáris hatalom Egyesült Államok katonái jelentik a legjobb elrettentést, hogy Oroszország ne támadjon meg NATO-tagállamokat, és ők nyújtják nekünk a legjobb biztonságot” – húzta alá Kaczynski, aki szerint a NATO-nak nagyobb szerepet kellene vállalnia az ukrajnai háborúban.

“Először is egy békemisszióra lenne szükség. Ez persze csak Ukrajna beleegyezésével lehetséges. Másodszor pedig a NATO-tagoknak végre el kell kezdeniük leszállítani azokat a fegyvereket, amelyeket Volodimir Zelenszkij ukrán elnök határozottan kért” – mondta a lengyel kormányfőhelyettes.

Lengyelországban jelenleg 2,4 millió ukrán menekült él az MTI tudósítása szerint.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs