Lassan alakul a turizmuselemző állami adatbázis

A magyarországi szállodákban már mintegy másfél hónapja, július 1-jén kötelezően elindult a digitális adatszolgáltatás a Nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (Ntak) rendszerébe, a szálláshelyek az adatszolgáltatási kötelezettségeiket csak Ntak kompatibilis szoftverekkel teljesíthetik, a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) pedig összesen 9 cég 12 fajta szoftvere kapott engedélyt. Közülük a román hátterű Bit Soft Hu Kft. négy szoftverét is engedélyezték. 

A lap rendszerre rálátó forrása szerint a mintegy ezer hazai szálloda közül ugyan még sokan nem teljesítik a kötelezettségüket, de így is, a nyári csúcsszezonban naponta több tízezer adat érkezik be a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló MTÜ-hez a szállodai vendégekről.

“Tehát az Ntak összesített adatokat gyűjt be. Természetesen megvan a képessége arra, hogy személyi adatokat tartson nyilván, de azokat kódolja, és azokat csak és kizárólag a bűnügyi hatóságok használhatják fel, ezeket a Turisztikai Ügynökség nem látja. Egyedül a külföldiek esetében továbbítunk adatokat folyamatosan az idegenrendészeti szervek részére, az viszont törvényi kötelezettségünk” – fogalmazott Rogán Antal, a kabinetirodát vezető miniszter a parlament gazdasági bizottságának június 20-i ülésén.

Ez még csak a kezdet, hiszen szeptembertől már a szintén mintegy ezer hazai panziótól is várja az adatokat az MTÜ. Az ügynökség ráadásul szigorú ellenőrzést és kemény szankcionálást is kilátásba helyezett azoknak a házaknak, amelyek nem teljesítik törvényi kötelezettségüket. Előbb figyelmeztetés, majd pénzbírság, végső esetben pedig bezárás lehet a szankciója annak a hotelnek vagy panziónak, amely nem küld adatokat a vendégekről.

Ráadásul az Ntak hibátlan működése volt a feltétele annak, hogy jövő évtől 18 százalékról 5 százalékra csökkenhet a szálláshely-szolgáltatás áfája. A kormány szerint a rendszer kizárólag statisztikai célú, ilyen adatkörökbe tartozó adatok digitális kezelésére alkalmas – semmilyen, a vendégekkel kapcsolatos személyes adatot nem rögzít, és nem is fogad be. A rendszerben a legfontosabb turisztikai mérőszámokat lehet látni, azaz, hogy hány turista, melyik országból, hány napot tölt az adott szálláshelyeken, milyen szolgáltatásokat vesz igénybe és mennyi pénzt költ.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs