Közös turizmust épít Csallóköz és Szigetköz

A kulturális és szabadidős programok határmenti összekapcsolhatósága és szabad hozzáférhetősége inspirálta a Cultractive nevű weboldal létrejöttét. Az északnyugat-magyarországi és délnyugat-felvidéki kezdeményezés célja a határmenti régiók közötti kulturális együttműködés előremozdítása, valamint a turizmushoz kapcsolódó rendezvények és helyszínek infrastrukturális fejlesztése. A program két partnervárosa Győr és Dunaszerdahely, ahonnan összesen 11 magyar és 6 szlovákiai kulturális és turisztikai intézmény fogott össze. Míg előbbi város pezsgő kulturális életével, utóbbi gazdag szabadtéri programkínálatával szeretné felkelteni a helyi lakosok, valamint a két ország bármely területéről érkezők érdeklődését. Az együttműködés keretében Szigetköz és Csallóköz régiók természeti és kulturális értékeinek hangsúlyozására 3 nyelven – magyarul, szlovákul és angolul – elérhető tematikus túraútvonalak, továbbá kulturális rendezvénynaptár és interaktív térképek is készültek.

„Szervezetünk 2016 őszén Győrrel és Dunaszerdahellyel közösen pályázott az Interreg szlovák-magyar program keretében. A projekttel a régiót szerettük volna népszerűsíteni, valamint információt adni az idelátogatóknak a környék természeti és kulturális értékeiről, annak érdekében, hogy minél tartalmasabban tölthessék el itt szabadidejüket. Emellett fontos szempont volt, hogy a helyiek is tájékozódjanak, és jobban kihasználják a lakóhelyük kínálta lehetőségeket” – mondta el Dr. Herke Zoltán, a projekt vezető partnere, az Arrabona EGTC projektmenedzsere.

A Cultractive oldalán 58 tematikus túrát találhatnak az érdeklődők, amiből 30 saját fejlesztésű, kifejezetten a program kapcsán tervezett útvonal. Ezek közül 44 kerékpár-, 8 gyalog- és 8 vízitúra található, 7 további városnézőútvonal pedig a régió nagyobb településeinek látnivalóit mutatja be. Az oldalt továbbá folyamatosan fejlesztheti a közösség, bárki létrehozhat újabb túrákat, sőt akár kedvenc látványosságait, élményeit is megoszthatja más felhasználókkal. Az együttműködés az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósult meg.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs