Karácsony: Magyarország akkor marad talpon, ha megérkezik az EU-s segély

A koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben a segítségnyújtó kezet löki el magától a magyar kormány az európai uniós költségvetés és a helyreállítási alap megvétózásának kilátásba helyezésével – mondta a főpolgármester kedden online sajtótájékoztatón.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökségi üléséről beszámolva Karácsony Gergely, a szövetség társelnöke közölte, hogy a helyhatóságok támogatják a kormány hétfőn bejelentett járványügyi intézkedéseit, és részt vesznek a döntések végrehajtásában. Ugyanakkor a korlátozó intézkedéseknek költségvetési, pénzügyi és társadalmi ára van, amelyet közösen kell megfizetni. Minél több a korlátozó intézkedés, annál inkább fel kell készülni arra, hogy a gazdaság lassulása munkahelyeket veszélyeztet – jegyezte meg a főpolgármester.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott:

éppen ezért, amikor a magyar kormány arra készül, hogy (…) megvétózza az európai uniós költségvetést arra hivatkozva, hogy a jogállami kritériumokat érvényesítenék az európai uniós döntéshozatal során a források felhasználásánál, akkor gyakorlatilag ebben a válsághelyzetben a segítségnyújtó kezet löki el magától.

A főpolgármester szerint ez óriási felelőtlenség, ezért arra kérte a kormányt, tegye meg a lehető legtöbbet annak érdekében, hogy Magyarország és a magyarországi települések minél hamarabb hozzá tudjanak jutni az uniós támogatásokhoz ebben a nehéz helyzetben.

Magyarországnak tulajdonképpen az az egyetlen esélye a talpon maradáshoz, hogy a 2500 milliárd forint uniós támogatás minél előbb megérkezzen – mondta Karácsony Gergely, hozzátéve: „nem a magyar kormányhoz, hanem a magyar emberekhez”, és mivel az önkormányzatok vannak a legközelebb hozzájuk, ezért szorgalmazzák, hogy az uniós források közvetlen felhasználását erősítsék.

A főpolgármester a települések közvetlen uniós finanszírozását szorgalmazó kezdeményezés szólva elmondta, úgy tűnik, hogy a városdiplomáciai munkának meglett az eredménye, hiszen az Európai Parlament szakbizottságai hétfőn nagyon fontos döntéseket hoztak, amelyek a települések bevonását érintik.

Jávor Benedek, a fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője elmondta, az elmúlt hónapok lobbitevékenységének eredménye, hogy az önkormányzatok részvételét erősítik több ponton. A bizottságok által hétfőn támogatott módosító indítványokkal elérték, hogy nagyon erős kötelezettségeket teremtsenek az önkormányzatok bevonására a döntéshozatalban a helyreállítási csomagot

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs