Járt már Tutanhamon sírjában, úgy, ahogy Howard Carter találta?

Howard Carter Tutanhamon sírjának megszállottjává vált, ezt nem is tagadta. Talált egy gazdag brit “madarat”, aki hat évig finanszírozta a megszállott kutatást Egyiptomban, tovább azonban nem. Carter azonban kisírt tőle még egy évnyi ásatást, és, láss csodát, a kincskeresés majd’ az utolsó napján megtalált az egyik helyi fiú egy lépcsőfokot, ami a mélybe vezetett, igen, Tutanhamon fáraó sírjába, amely 3300 éve érintetlenül rejtőzött apja temetkezési helye alatt. 

Most egy világ körüli kiállítás érkezett Budapestre, a Király utcai Komplex Event (stílusosan) föld alatti termeibe, ahol hajszálpontosan rekonstruálták azt a kincsekkel megrakott négy termet, amely anno Tutanhamon temetkezési helyét jelentette. A tökéletesen, autentikusan rekonstruált helyszíneken a látogatók egy audioguide-os kütyüvel (magyar/angol) mehetnek végig, ahol maga “Howard Carter” meséli el, hogyan találta meg a 18 éves korában meghalt gyerekfáraó sírját, hol, mi látható, melyik hieroglifának mi a jelentése, ill. melyik tárgyat milyen okból helyezték el a sírkamra valamelyikében.

A Tutanhamon rejtélyei és kincsei c. kiállítás azért is jó, mert ilyen tökéletes aprólékossággal összerakott anyag másutt nem látható, hiszen a kincs találásának eredeti helyén, Egyiptomban, a Királyok Völgyében csak az üres sírkamrák láthatók, a kincsek mind a kairói múzeum legféltettebb kiállítási tárgyai. Mindezt tárlatvezetőnktől halljuk, aki a fővárosban dolgozó idegenvezetőkkel ismerteti meg a kiállítás csodás anyagát, a MUISZ szervezésének köszönhetően.

Testvérszerelmekről, titkos járatokról, végsőkig eltökélt régészekről, kincseskamrákról, matrjoska baba-szerűen egymásba rakott színarany koporsókról, légycsapókról, lovasfogatokról, hordozható trónról és különleges jelentőségű lábzsámolyról is mesél alkalmi kísérőnk, de nem lőnék le minden poént, inkább aki teheti, nézze meg ezt a kiállítást, amely eredeti tervek szerint 2020. március 1-ig lesz nyitva, ámde a nagy érdeklődésre való tekintettel már most biztos, hogy meghosszabbítják majd a nyitva tartást. 

A kiállítást az a JVS Group hozta el Magyarországra, amely nemzetközi cég egyfajta missziónak tartja szuperprodukciók létrehozását, és így a kiállítás- és rendezvényszervezőpiac egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát rövid idő alatt

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs