Izland kitiltja a luxushajókat a kikötőiből

123rf

123rf

Gudmundur Ingi Gudbrandsson környezetvédelmi miniszter az Euronews szerint ezen a héten fogja aláírni az erre vonatkozó kormányrendeletet, ezzel az északi szigetország lesz az első az öreg kontinensen, amelyik ilyen szigorú tilalmat vezet be.

A probléma oka, hogy Izland a luxus hajóutakra befizető turisták körében is rendkívül népszerű célpont, de ennek a környezet látja kárát. Az új szabályozás életbe lépése után csak azok a vízi járművek használhatják Izland kikötőit, amelyeknél a meghajtáshoz használt gázolaj kéntartalma nem haladja meg a 0,1 energiaszázalékot. Jelenleg ez még 3,5 energiaszázalék.

A környezetvédelmi miniszter leszögezte: megfelelő tisztítással a jövőben is lehet majd dízelolajat használni, amíg nem válik elérhetővé más üzemanyag, de a nehézolajtól a lehető leggyorsabban meg kellene szabadulni.

Bár az országos szinten Izland vezet be először ilyen mértékű korlátozást, regionális szinten az szaki régióban már alkalmaznak hasonló tiltásokat. Norvégiában a fjordokba való behajózásnak vannak szigorú környezetvédelmi feltételei.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs