Így lesz a vérplazmából életet mentő gyógyszer (x)

Számos létfontosságú terápiához csak az emberi vérplazmából nyerhetők ki a szükséges fehérjék.

Az orvostudomány egyik legígéretesebb területe az emberi vérplazmából készített gyógyszerek és az ezekre épülő terápiák. Világszerte és Magyarországon is egyre több ember él olyan betegséggel, akik számára csak a plazmaalapú terápiák jelentenek reményt. Intenzív kutatások folynak azzal kapcsolatban, hogy újabb betegségek ellen vethessenek be vérplazmából származó készítményeket.

A vérplazmából származó terápiákat számos betegség kezelésére használják, a vérzési rendellenességektől a primer immunhiányos betegségekig. Ez utóbbi esetében például csak a plazmaalapú terápiák jelentenek megoldást, amelyek forrása az emberi vérplazma. A plazma a vér kb. 55%-át teszi ki, fontos tápanyagokat, hormonokat, ásványi anyagokat és több mint 120 különböző fehérjét tartalmaz. Ezekből az értékes plazmafehérjékből készülnek a létfontosságú plazmaalapú gyógyszerek.

A plazma különleges kezelést igényel onnantól kezdve, hogy leveszik a donortól, a tárolásán, feldolgozásán és adminisztrálásán át odáig, hogy eljut a beteghez a plazmaalapú terápia. Ennek az útnak az első állomása a plazmacentrum, ahol az önkéntes donortól vért vesznek.

BioLife Plazma Hungary Kft. (Vascular Plazma) és Sanaplasma Kft.

A levett vér egy speciális berendezésen áramlik át, miközben a vérsejtek és a vérplazma elválnak egymástól. A plazmát egy zsákba gyűjtik, a vér többi összetevője pedig (ellentétben a teljes véradással) visszakerül a donor szervezetébe. Ez a folyamat a plazmaferezis.

Mivel az egészséges szervezet a plazmából kivont fehérjéket gyorsan képes reprodukálni, ezért plazmát adni 72 óránként, évente akár 45 alkalommal lehet.

Különböző egészségügyi előírásoknak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki donor lehessen, és a plazmaadás helyszínén is további szűrővizsgálatokra kerül sor. A plazmaadás módja és szabályozott gyakorisága

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs