Hová tűnt a szex Hollywoodból?

Aki rendszeresen néz hollywoodi filmeket, az utóbbi években egyértelmű változásra lehetett figyelmes: egyre kevesebb bennük a meztelen jelenet. Húsz éve még műfajtól függetlenül egyre több színész dobta le a ruháját a filmekben. Baj-e, hogy ez ma nincs így? Hogyan változtatta meg a szexábrázolás gyakorlatát a #metoo és az internetes pornó elterjedése? Hol keressük mostanában a jó filmes szexjeleneteket?

Mi történt a fősodorbeli hollywoodi szexjelenettel? Hová tűnt?

Ezt a kérdést szegezi Paul Verhoevennek a New Yorker újságírója egy tavaly őszi interjúban. Nem véletlenül kérdezi őt: a holland rendezőnek köszönhetjük a kilencvenes évek néhány legemlékezetesebb filmes szexjelenetét. Az „emlékezetes” ezúttal nem az elismerés kifejezésére használt, felcserélhető jelző. Legalább tíz éve nem láttam a Showgirlst, de itt van előttem Elizabeth Berkley és Kyle MacLachlan nevetséges, vonaglós lovaglása a jacuzziban. Az a pillanat is belém égett a Csillagközi invázióból, amikor Casper Van Dien a katonai sátorban felhúzza Dina Meyer pólóját. Furcsa módon a Verhoeven-életmű darabjai közül a legkevesebb személyes közöm a világ egyik leghíresebb erotikus jelenetéhez van, amiben Sharon Stone keresztbe teszi a lábát a rendőrségi kihallgatáson, és jól tudjuk, hogy nincs rajta bugyi.

TriStar Pictures – Carolco Pictu / Collection ChristopheL / AFP Sharon Stone az Elemi ösztön című filmben

Verhoeven legutóbbi filmjében, amelynek bemutatása apropóján az említett interjút adta, két apáca szeret egymásba egy zárdában a 17. századi Franciaországban. Elragadja őket a szenvedély, és némi szabódás után hevesen egymásnak esnek. Előkerül egy műpénisszé farigcsált, kicsi Szűz Mária-szobor – és használják is. A

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs