Hatórás, küzdelmes mérkőzéssel kezdte Rapport a világbajnokjelöltek tornáját

Rapport Richárd remivel kezdte szereplését pénteken a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornáján. A sötét figurákat vezető magyar nemzetközi nagymester a nyitónapon a lengyel Jan-Krzysztof Dudával

a 69. lépést követően, hatórás, küzdelmes összecsapás végén osztozott meg az egy ponton.

A felek korábban négy klasszikus partit váltottak, ebből kettőt a 24 esztendős lengyel nyert meg és egy döntetlen mellett egy Rapport-siker született, írja az MTI.

Rapport Richárd Lékó Péter 2007-es szereplése óta az első magyar, aki részt vehet a világbajnokjelöltek tornáján.

A nyitókörben az orosz, de FIDE-színeiben versenyző Jan Nyepomnyascsij és az amerikai Fabiano Caruana tudott győzni. Az előző vb-döntőt elveszítő Nyepomnyascsij sötéttel kerekedett a kínai Ting Li-zsen fölé, míg Caruana honfitársát, Hikaru Nakamurát múlta felül világossal.

Kapcsolódó

„Haldoklik a magyar sakk”

A legjobb magyar sakkozókat kérdeztük arról, hogyan vélekednek a Rapport-ügyről, illetve szerintük a 2014-es olimpiai ezüstérem óta miért zuhant a mélybe a korábbi sikersportág eredményessége.

A 26 éves Rapport 2764 Élő-pontjával a világranglista nyolcadik helyezettjeként versenyez a spanyol fővárosban, ahol mindenki kétszer mérkőzik meg mindenkivel, váltott színekkel. A torna teljes díjalapja 500 ezer euró, és a 48 ezer euróval gazdagodó győztes jövőre a vb-címért játszhat a regnáló világbajnokkal, a titulust kilenc éve birtokló norvég Magnus Carlsennel.

Rapport a második fordulóban az iráni származású, de francia színekben versenyző Alireza Firouzjával mérkőzik meg, aki éppen szombaton ünnepli 19. születésnapját.

Rapport Richárd a torna előtt azzal került be a hírekbe, hogy zászlóváltásra készül és a jövőben román színekben versenyezne. Erről ebben a

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs