Hatásos módszerek a gyerekek egészséges táplálkozásáért

A fiatalok egészségtelen táplálkozási szokásai előrevetítik a következő felnőtt generáció tragikus egészségi állapotát. Mindezek hátterében a nem megfelelő táplálkozás, a nem kielégítő mozgás, a nem megfelelő életmód áll. Ha változtatni akarunk ezen a sötét jövőképen, azt a gyermekeink életmódjának változtatásánál kell kezdeni.

A helyes táplálkozás alapját a gyümölcsök, a zöldségek, a gabonafélék, a húsok, halak, a tojás, illetve a tej- és tejtermékek fogyasztása és helyesen megválasztott aránya adja. Az energiaszükségletet több tényező befolyásolja: a gyermek kora, neme, tápláltsági állapota, fizikai aktivitása, életmódja. Nem csak az energia-bevitelre, hanem az egyes tápanyagok arányára is figyelnünk kell.

24.hu

A fehérjék különösen fontosak a gyermek fejlődése, növekedése szempontjából. Állati- és növényi eredetű termékekkel illetve ezek kombinációjával fedezhetjük a fehérjeszükségletet. A szénhidrátok közül az összetett, elnyújtott felszívódású szénhidrátok legyenek többségben. A zsírok közül a növényi olajok előnyösebbek. A vitaminok, rostok, ásványi anyagok szervezetünk működéséhez ugyancsak elengedhetetlenek.

Pár ötletet hoztunk még segítségül, amelyek betartása, beiktatása segíthet az egészséges életmód kialakításában.

Tervezés és előkészítés

A kulcs a tervezésben és az előkészítésben rejlik. Egy jól megtervezett heti menü, amelyet az alapanyagok előzetes beszerzése követ, megkönnyítheti a szülők dolgát. A hétvégi nagybevásárlás során érdemes olyan alapanyagokat választani, amelyekből egyszerűen és gyorsan egészséges ételek készíthetők. Friss zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű termékek és sovány húsok kiváló alapanyagok lehetnek.

Közös főzés

A gyerekek bevonása az ételkészítés folyamatába nemcsak azért fontos, mert így megtanulják az alapvető konyhai készségeket, hanem mert nagyobb valószínűséggel fogyasztják el azokat az ételeket, amelyek elkészítésében segédkeztek. A közös főzés ráadásul lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek az egészséges ételek készítésének örömével és

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs