Fizetős M0-s: napi hatezres forgalomnövekedéssel számol Budapest, Lázárék szerint erre való a vármegyei matrica

Éles vitát váltott ki, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium a teljes M0-s autóutat fizetőssé tenné. Karácsony Gergely szerint ezzel a budapestieknek okoznak kárt, a tárca szerint viszont erre találták ki a vármegye matricát. Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár sem osztja a főpolgármester álláspontját, aki szerinte most nem volt elég alapos.

Újabb front nyílt a Budapest és a kormány közötti harcban, miután kiderült, évi 150 milliárd forintnyi pluszbevétel reményében átírná az Építési és Közlekedési Minisztérium az útdíjak szabályait. A javaslat egyik sarkalatos pontja, hogy az M1-es és az M5-ös, illetve az M4-es és az M3-as autópályákat összekötő szakaszainak bevonásával az M0-s autóút teljes egészében fizetőssé válna.

Karácsony Gergely főpolgármester tiltakozásának adott hangot a Facebook-oldalán. Mint írta, az autósok megsarcolása mellett ismét Budapestnek, a budapestieknek okoz kárt a kormány, az M0-st nem fizetőssé, hanem ingyenessé kell tenni szerinte, és ezt már többször kezdeményezték is. Bejelentette, ezt megteszik újra, érvekkel, tényekkel, adatokkal.

A 24.hu rákérdezett a fővárosi önkormányzat sajtóosztályán, hogy konkrétan mik azok az évek, tények és adatok, melyek alátámasztják azt, hogy az M0-s fizetőssé tétele többletdugókat eredményezne a fővárosban.

Megsaccolta a főváros a forgalomátalakulást

Válaszukban leírták, a fizetős M0-ás – benne a bevezetni kívánt „hídvám” – dugókat, környezetszennyezést okozna a fővárosban, és igazságtalan sarcot jelentene a budapestieknek. Emlékeztettek, a kormány javaslata szerint az M0-s elkerülőút teljes szakasza – beleértve a Dunán átívelő Megyeri és Deák Ferenc hidat, valamint a Ráckevei (Soroksári) Duna felett átívelő hidat is – fizetőssé válna 2024 januárjától.

A Budapesti Közlekedési Központ az Egységes Forgalmi Modell segítségével vizsgálta a díjfizetés bevezetésének várható forgalmi hatásait a városi úthálózaton. A jelenlegi és az útdíj bevezetését követően bekövetkező forgalmi átrendeződéseket mutatja a térkép: a piros szín a forgalom növekedését, a zöld a forgalom csökkenését jelenti az adott útszakasz esetében.

<img loading="lazy" class="alignnone size-large wp-image-3840014" src="https://szallasmania.hu/wp-content/uploads/2023/09/fizetos-m0-s-napi-hatezres-forgalomnovekedessel-szamol-budapest-lazarek-szerint-erre-valo-a-varmegyei-matrica.png" alt

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs