Fehéroroszországban börtönre ítéltek egy volt elnökjelöltet

Ez a poszt a következő élő közvetítés része: „A nukleáris fegyvereket ki kell zárni a háborúból” – találkozott Macron a kínai elnökkel Vissza a közvetítéshez

Fehéroroszországban másfél év börtönre ítélték csütörtökön Andrej Dmitrijev volt elnökjelöltet, Aljakszandr Lukasenka államfő kihívóját a 2020-as elnökválasztáson, a voksolást követő tüntetési hullámmal összefüggésben – közölte az MTI szerint a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet.

A 41 éves politikust, aki egy Lukasenka-ellenes mozgalmat is vezetett, egy minszki bíróság marasztalta el. Dmitrijev elismerte bűnösségét abban, hogy a vádak szerint részt vett a kormányellenes megmozdulásokon.

A vitatott tisztaságú 2020 augusztusi elnökválasztást követően Fehéroroszországon hónapokig tartó tüntetési hullám söpört végig, amelyet a karhatalom elfojtott. A hatóságok több száz embert letartóztattak, köztük újságírókat és másként gondolkodókat, az ellenzéki vezetőknek pedig szinte mindegyike kénytelen volt külföldre menekülni. Jogvédők szerint mintegy 1500 politikai fogoly raboskodhat az ország börtöneiben.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs