Ezekben az esetekben bukhatják az áfamentességet a fuvarozók

A legfontosabb változás, hogy idén január 1-től már csak azon fuvarokat lehet általános forgalmi adó nélkül számlázni, amelyek közvetlenül a terméket exportáló vállalkozás részére nyújtanak. Korábban a fuvarozók minden esetben adómentesen számlázhattak a partnereik (a megbízó vagy esetleg egy másik fuvarozó) felé, ha az adott fuvar termék exportjához kapcsolódott.

Beragadt áfa: pereskedés nélkül is fizet a NAV

Az új lehetőség leginkább az építőipari cégeknek jöhet jól.

Idén nyáron ráadásul újra módosult az áfatörvény, és immáron az import esetében is hasonló szabályokat kell alkalmazni. A változásokkal összefüggésben a mai napig számos kérdés, értelmezési bizonytalanság merül fel.

Importhoz kapcsolódó fuvarozási szolgáltatás esetén is jelentősége van annak, hogy pontosan kivel és milyen szerződéses/számlázási kapcsolatban áll a fuvarozó. Nem mindegy, hogy egy adott értékesítési láncban pontosan ki minősül importálónak, ki az, aki felé a fuvarozó vagy szállítmányozó áfa felszámítása nélkül állíthatja ki a számláját – emelte ki Tancsa Zoltán, a Deloitte adóosztályának partnere.

Ki számít importálónak, azaz kinek állíthat ki a fuvarozó áfamentes számlát?

Ezt nem mindig könnyű megítélni. Főleg, ha a termék harmadik országból történő beszerzését és az importtal összefüggő áfa- és vámügyintézést eltérő személyek intézik. Nehezen értelmezhető helyzet, ha a speditőr maga is részt vesz az importban, mégpedig úgy, hogy közvetett vámjogi képviselőként a saját nevében, de a beszerző érdekében eljárva rendezi az áfa és vámterheket is.

Jóllehet ekkor a vámhatóság előtt a speditőr – mint közvetetett vámjogi képviselő – jelenik meg, és teszi meg a szükséges nyilatkozatokat (kvázi importálóként), ugyanakkor az áfatörvény alkalmazásában ettől függetlenül továbbra is a termék beszerzését megvalósító adóalany fog importálónak minősülni. Mindez tehát azt jelenti, hogy az említett láncolatban – az új szabályok alapján – a fuvarozónak nincs lehetősége áfamentes fuvar számla kiállítására – részletezte Farkas Gergely, a tanácsadó cég adóosztályának szenior tanácsadója.

A szállítmányozó által a beszerző részére kiállított számla tekintetében már teljesül az a feltétel, hogy az adott szolgáltatást közvetlenül a termék importálója részére nyújtsák. Az áfamentességhez mindazonáltal továbbra is szükséges, hogy a szolgáltatás ellenértéke igazoltan beépüljön az importált termék adóalapjába.

A nem megfelelően kiállított számlák jelentős adókockázatot hordozhatnak magukban mind a számlát kiállító, mind pedig a számlát befogadó adóalanyoknál. Emiatt az ilyen jellegű tranzakciók számlázási gyakorlatát nem árt alaposan áttekinteni, a jövőben pedig még körültekintőbben kell eljárni, például nyilatkozatokat begyűjteni az értékesítési láncban megjelenő összes szereplőtől.

Kiemelt fotó: iStock

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs