Évtizedek óta példátlan módon zárult egy szavazás a londoni alsóházban

Évtizedek óta példátlan módon döntetlen eredménnyel végződött szerda este a londoni alsóházban egy szavazás, amelynek arról kellett volna döntenie, hogy a képviselők tartsanak-e további vitákat és véleménynyilvánítási célú szavazásokat a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő, eddig háromszor elutasított megállapodás alternatíváiról.

A kialakult helyzetben a parlamenti szokásjog szerint John Bercow házelnök szavazata döntött. Bercow nemmel voksolt, vagyis a brexit-megállapodás helyett előterjesztendő alternatív javaslatokról a továbbiakban nem lesznek olyan viták és szavazások, amelyeket a képviselők maguk kezdeményeznek.

Pro-EU demostrators wave flags and placards outside the Houses of Parliament in central London on April 2, 2019. - British Prime Minister Theresa May chairs a crucial meeting of senior ministers on Tuesday to seek a way out of a months-long Brexit deadlock, as the EU warned a no-deal departure from the bloc is growing more likely by the day. (Photo by ISABEL INFANTES / AFP)
Brexit-tragédia: Hamlet még nem halt meg

A britek kilépése az Európai Unióból leginkább egy Shakespeare-i királydrámához hasonlítható.

A házelnök csak egyenlő eredmény esetén kapcsolódik be a szavazásokba. A brit parlamentarizmusban érvényesülő precedensjog alapján a házelnök döntetlen szavazatarány esetén rendszerint a status quo, vagyis az indítvány beterjesztése előtti helyzet fennmaradása voksol, és önmaga nem teremt olyan többséget, amely az adott beterjesztés javára egyébként nem jött létre. (MTI)

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs