“Előbb-utóbb szinte mindenki bevezeti a teljes árazást”

A témában szervezett egyeztető megbeszéléseken mind a charterező irodák, mind a körutazásokat szervező társaságok képviselői alapvetően pozitívan értékelték a MUISZ által útjára indított kezdeményezést – mondja az elnökasszony a nekünk adott exkluzív interjú során.

Az utasok már megszokták?

A MUISZ tagirodák közül sokan gondolják úgy, hogy egy ügyesen kikalkulált kezdőár meghirdetésével – amihez még hozzájönnek az ilyen-olyan járulékos összegek – nem feltétlenül követünk fogyasztóbarát magatartást, és érthető, ha vannak utazók, akik bizalmatlanok felénk. Tehát, ha bevezetjük a korábban bruttó árként nevezett, ám helyesebb megfogalmazásban teljes árnak hirdetett módszert, az utazási irodák hitelességét biztosítjuk.

Bár sokan azzal érvelnek, hogy a magyar utazók megszokták, hogy a meghirdetett részvételi díjhoz még további összegek járulnak. Az okosan karcsúsított kezdőár valóban hívogató az utas számára, csakhogy idővel azért kiderül, hogy nem olyan szép a menyasszony, mert az út valójában sokkal többe kerül, mint amiért meghirdették. Kérdés, hogy miután az utas szembesül az ilyen árképzéssel, milyen képet alkot az utazási irodákról.

ETI, IBUSZ, Kartago Tours, Orex, OTP Travel, Sun & Fun és több más iroda már meglépte

A jelenlegi gyakorlat megváltoztatása mindenkinek csak az előnyére válna, akkor is, ha jogszabályba foglalják, akkor is, ha nem. Én azt vallom, hogy egy ilyen döntést az állam beavatkozása nélkül is meg tudnak hozni a felelősen gondolkodó vállalkozások. Ráadásul egyre több fogyasztóvédelmi fórumon hangzik el ez a kényes téma, melynek nézetem szerint érdemes a szakmának elébe mennie. Mindezt a saját hitelességünk érdekében is, és a tiszta, átlátható helyzet megteremtéséért, ahogy ezt sok MUISZ tagiroda már meg is tette.

Ugyan az IBUSZ téli árulapjában még a régi árazással dolgozik, azonban a nyári árualapot már teljes árazással hirdeti meg, ahogy ezt teszi az ETI, a Kartago Tours, az OREX Travel, az OTP Travel, a Sun & Fun és még sorolhatnám tovább.

Versenyhátrány, fakultatív programok

Akik tamáskodnak, és egyelőre még ellenzik ezt a lépést – amelyet a körülöttünk

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs