Élelmiszerkutatás, meglepő eredménnyel

A világon az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok száma eléri a négyezret, ezekből az anyagokból kioldódás révén 80 év alatt akár 400 gramm is az élelmiszerekbe kerülhet – derül ki a laboratórium.hu kutatásából. Az így a szervezetünkbe kerülő monomerek, oligomerek, stabilizátorok, antioxidánsok, lágyítók, habosító anyagok, nehézfémek, színezékek és gyártási segédanyagok az emberi anyagcserét, hormonháztartást szabályozó szerveket károsíthatják.

Szigeti Tamás János, a csomagolóanyagok vizsglatát végző Wessling Hungary szakembere azt mondta, a laboratóriumi visgálatokat úgynevezett élelmiszer-utánzó modelloldatok segítségével végzik el, amelyek a csomagolóanyagokkal kapcsolatba lépő élelmiszeréhez hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A speciális kioldódási vizsgálatoknál az élelmiszerekből a modelloldatokba kerülő anyagok kémiai jellemzőit is meghatározzák, azaz konkrét vegyületeket mutatnak ki, illetve megmérik azok mennyiségét is.

Magyarországon az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény hatálya kiterjed az élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyag, tárgy, eszköz és gép előállítására, higiéniai alkalmasságának, megfelelőségének ellenőrzésére és forgalomba hozatalára is.

A fogyasztónak arra kell figyelnie, hogy az élelmiszert mindig az előírásoknak megfelelően tárolja, mikrohullámú melegítőbe csak akkor szabad őket helyezni, ha a csomagoláson ezt feltűntetik. Erős oldóhatással rendelkező terméket csak üvegben szabad tárolni, emellett az élelmiszereket nem ajánlott más edényben, csomagoldásban tárolni – hívta fel a figyelmet a laboratórium.hu közleménye.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs