Drámaian alacsony lehet a nyugdíj, jobb ha kötelezőnek vesszük az előtakarékosságot

Kötelező a látszólag önkéntes nyugdíjbiztosítás címmel írt cikket a Világgazdaságnak Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru szerkesztője. Több oldalró is megvilágítja, miért teszi ezt a kijelentést.

Sokáig vagyunk nyugdíjban

Magyarországon ma a nők átlagosan 21 évig, a férfiak mintegy 15 évig nyugdíjasok. A nők kedvezményes nyugdíja miatt a nyugdíjba vonulásuk korcentruma 62 év körül ingadozik, a férfiaknak viszont meg kell várniuk a korhatáruk betöltését, vagyis jövőre már a 64 év 183 napot, 2022-ben és utána a 65 évet.

A következő évtizedekben tovább nőhet a nyugdíjban töltött idő. Ennek elsődleges oka, hogy a várható élettartam emelkedik, így az Y generációnak és a náluk is fiatalabb Z és alfa nemzedékeknek arra kell készülniük, hogy negyedszázadnál is hosszabb ideig nyugdíjasok lesznek – hacsak nem emelkedik a 2040-es évektől 67 évre vagy a fölé a nyugdíjkorhatár, vagy más módon nem szabnak korlátot a nyugdíjban töltött élettartamnak. Úgy véli, a magyar nyugdíjrendszer hosszútávú fenntarthatóságát biztosító eljárások bevezetése egy-két évtizeden belül elkerülhetetlen lesz.

Szülőtartás kontra alacsony nyugdíjváromány

Ráadásul a magyar fiatal és középkorú generációkat évről évre egyre súlyosabban érintheti a kötelező szülőtartás egyelőre még elhanyagolhatónak látszó jogi kötelezettsége, amely igazi harapófogóba zárja az eltartó generációkat: a gyerekeik mellett a rászoruló szüleik részbeni vagy teljes eltartása is rájuk hárul, miközben a saját nyugdíjtőkéjük megteremtéséről is gondoskodniuk kell.
Ez a kötelezettség Farkas András szerint különösen a külföldön dolgozó magyarokra zuhanhat rá, akár már a következő években.

Emellett egyre több olyan lesz a nyugdíjigénylők között, akiknek alacsony lehet a várható nyugdíjuk. Erre számíthat például aki

  •  a rendszerváltozást követő aktív életszakaszában hosszan bolyongott a szürke- és a feketegazdaság labirintusaiban, majd
  • minimálbérre vagy annál is kisebb részmunkaidős keresetre volt bejelentve, esetleg
  • közfoglalkoztatottá,
  • evássá,
  • ekhóssá,
  • katássá válva még kisebb nyugdíjjogosultságokat halmozott föl.

Az ő nyugdíjvárományuk drámaian alacsony lesz a nyugdíjszakértő szerint, vagyis szinte automatikusan ráterhelik magukat a gyerekeikre, akár akarják, akár nem.

Emiatt állítja, hogy a látszólag önkéntes nyugdíjbiztosítás valójában minden

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs