Döntött a bíróság: az Emmi nem tilthatja ki a sajtót a kórházakból

A Fővárosi Törvényszék kimondta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogtalanul utasította ki a sajtót a kórházakból. A Telex bíróságon támadta meg a döntést, amellyel a közmédián és az MTI-n kívül minden más orgánumot kitiltottak a járvány alatt az egészségügyi intézményekből. A bíróság jogerősen kimondta: a kórházigazgatók hatásköre eldönteni, kit engednek be.

Az ítélet indoklásában az áll, hogy amikor az Emmi a Telexnek azt írta, hogy „a sajtó számára az MTVA-MTI közreműködésével biztosítjuk a fotókat, felvételeket, tekintettel arra, hogy a járvány továbbra is erősen terjed, járványügyi készültség van”, akkor nem hatáskörébe tartozó ügyben döntött. A döntés értelmében az egészségügyi intézmények vezetőinek kell elbírálni a kérelmeket.

Az Emmi a bíróságon egyébként maga hivatkozott arra, hogy a sajtómegkeresésekről nem nekik, hanem a kórházigazgatóknak kéne dönteni, értelmezésük alapján perelni csak az egyes intézményeket lehetett volna. Ezt az érvelést a Fővárosi Törvényszék tavaly júniusban elsőfokon elfogadta, ezért a Telex fellebbezett.

Ezt követően a Kúria mondta ki, hogy az Emmi tájékoztatása nem utalt arra, hogy a Telex fotózási kérelmének tárgyában nincs hatásköre eljárni, nem irányította őket a kórházigazgatókhoz, ehelyett „a tájékoztatás formájában kiadott elektronikus válasz egyértelmű döntést tartalmaz azzal, hogy egyes szám első személyben fogalmazza meg, hogy »az MTVA-MTI közreműködésével biztosítjuk a fotókat és felvételeket«️”.

A Kúria tavaly októberben tehát hatályon kívül helyezte azt a végzést, ami első fokon elutasította a Telex keresetlevelét, így a Fővárosi Törvényszéknek érdemben tárgyalnia kellett a keresetet és ítéletet kellett hoznia az ügyben. A bíróság pedig 2022. január 27-én megsemmisítette az Emmi azon döntését, amely alapján eddig csak a közmédiát engedték be a kórházakba.

Az üggyel kapcsolatban Pásztor Emese, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének helyettes projektfelelőse elmondta, hogy habár az ítélet nem arról szól, hogy ezzel máris beengedték a riportereinket fotózni, de lényeges előrelépést jelent. A bíróság ugyanis kimondta, hogy minden esetben a kórházigazgatóknak kell meghozni a döntést.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs