Csütörtökig biztosan folytatódik a tömegközlekedési sztrájk Franciaországban

A vasutasok és a párizsi tömegközlekedési dolgozók a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakoznak így, jóllehet a kabinet hétvégén tett kompromisszumos javaslata miatt csökkent a munkabeszüntetésben résztvevők száma.

Vasárnap a kormány képviselője közölte, kivennék a reformból azt a passzust, amely pénzelvonással büntetné a 64 éves koruk előtt nyugdíjba menőket.

“Messze vagyunk még a történet végétől, folytatni kell a nyomásgyakorlást” – mondta hétfőn Laurent Berger, a legnagyobb és egyébként reformpárti szakszervezet, az CFDT vezetője.

Az állami vasúttársaságánál a dolgozóknak csak 4,3 százaléka sztrájkolt hétfőn. Ennek ellenére még mindig fennakadások vannak a közlekedésben, mert a sztrájkolók között sok a mozdonyvezető.

A vonatoknak mintegy kétharmada közlekedik, a párizsi metrók többsége viszont csak a csúcsforgalmi időkben jár.

A szakszervezetek csütörtökre újabb országos tiltakozónapot szerveznek országszerte, amely teszt lehet mindkét fél számára, miközben a kormány továbbra is eltökélt a nyugdíjreform végigvitelében.

A sztrájkba kedden a légiforgalmi irányítók is becsatlakoztak, emiatt jelentős késésekre lehet számítani a légiközlekedésben. 13 és 17 óra között a szomszédos Olaszországban is sztrájkolnak az ENAV szakemberei, ezért egyetlen gép sem repülhet át az olasz légtéren.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs