Csillagközi objektumokat fognának be a kutatók

Szakértők egy csoportja olyan űreszközt építene, amely képes közelről megvizsgálni a Naprendszerbe belépő aszteroidákat vagy üstökösöket – írja a Live Science. A kutatók eddig csak két olyan objektumot észleltek rendszerünkben, amelyek bizonyítottan idegen eredetűek. Az egyik a 2017-ben detektált ‘Oumuamua, amely máig rejtélyesnek számít, a másik pedig a 2019-ben felfedezett, jóval kevésbé titokzatos 2I/Borisov.

A probléma az, hogy a földi távcsövekkel nem egyszerű a csillagközi objektumok megfigyelése, az észlelés után pedig nincs elég idő, hogy elindítsanak egy szondát az érintett égitesthez. A megoldás az lehet, ha egy űreszköz eleve a világűrben várja az érkezést.

Amir Siraj, a Harvard Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban egy potenciális tervet mutatnak be.

A szerzők úgy vélik, hogy a NASA vagy más űrhivatalok olyan szondát hozhatnának létre, amely magas Föld körüli pályán várhatná az ilyen objektumok megtalálását.

A felfedezést követően az űreszköz gyorsan az égitesthez repülhetne.

dottedhippo / Getty Images

A legjobb hely a szerkezet számára az egyik Lagrange-pont (L) lenne. Ezekben a pontokban két nagyobb objektum, jelen esetben a Föld és a Nap gravitációja nagyjából kiegyenlíti egymást, így az itt lévő űreszközök és kisebb égitestek többnyire nyugalmi helyzetben maradhatnak. A csapat szerint az L2 lenne a legalkalmasabb, a pontban dolgozik a James Webb űrtávcső is. Innen az űreszköz több égitestet érhetne el.

A kutatók úgy gondolják, hogy minden évben számos csillagközi objektum halad át a Naprendszeren. A Vera C. Rubin

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs