Bóka János: A szuverenitásvédelmi jogszabálytervezet még vita tárgya

Magyarország teljesítette az európai támogatások felfüggesztéséhez szükséges feltételeket, jelenleg olyan témákról folynak az egyeztetések a kormány és az Európai Bizottság (EB) között, amelyek túlmennek ezeken a vállalásokon – magyarázta a Népszava szerint Bóka János Európa-ügyi miniszter, miért késik a megegyezés Budapest és Brüsszel között a pénzek felszabadításáról.

A politikus azután válaszolt brüsszeli magyar újságírók kérdéseire, hogy részt vett az uniós tárcavezetők szerdai brüsszeli ülésén.

A Népszava azt írja, Az Európa-ügyi miniszterek tanácskozásának napirendjén szerepelt a magyarországi jogállamisági és demokrácia helyzete is az úgynevezett hetes cikkelyes eljárás keretében. Egy lapunkat tájékoztató EU forrás szerint a vitához kilenc tagállam képviselője szólt hozzá, és szinte mindegyikük szóba hozta a meleg közösséget megbélyegző lépéseket.

Többen említették a média függetlenségével kapcsolatos aggodalmakat és a háborús szükséghelyzet meghosszabbításából fakadó problémákat.

Volt, aki aggályait hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy a tervezett szuverenitásvédelmi törvény kedvezőtlen hatást gyakorolhat például a civil társadalom működésére. Bóka János válaszában erre úgy reagált:

a jogszabálytervezet még vita tárgya, elfogadása pedig összhangban állna az Európai Uniónak a politikai folyamatokba való külföldi beavatkozás elleni küzdelmével.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs