Baltával küzdött az alkohol ellen

A XIX. századi alkoholellenes mozgalom egyik legszélsőségesebb aktivistájaként elhíresült Carrie Moore bármeddig hajlandó volt elmenni, hogy megmentse az embereket a részegeskedéstől. Küzdelméhez már 21 évesen, 1867-ben megkötött házassága is elég motivációt adhatott. Férje, Charles Gloyd már az esküvői szertartás alatt is részeg volt, és utána sem töltött sok időt feleségével – írja a Múlt-kor.hu.

Carrie visszaköltözött a szüleihez, ám ekkor már babát várt: „Tudtam, hogy közel az idő, amikor magatehetetlen leszek, egy részeg férjjel, és bármiféle támogatás nélkül” – írta. Így is lett, leányuk születésekor a férj már halott volt az alkohol következtében.

Wikipedia Carrie Nation

Özvegyként igen nehezen élt kislányával, 1874-ben újból férjhez ment egy nála 19 évvel idősebb lelkészhez, az ő nevét felvéve ismerte meg a világ Carrie Nationnek. Személyiségbeli különbségeiket anyagi gondok is tetézték, ahogy pedig teltek az évek, egyre vallásosabbá vált – több látomása is volt, amelyeket úgy értelmezett, Isten a részegeskedés elleni harcra szólítja fel őt.

Balta lett a jelképe

Férjével a Kansas állambeli Medicine Lodge-ba költözött, ahol 1889-ben megalapította a Női Keresztény Mértékletességi Egyesület (a legnagyobb szesztilalompárti szervezet) helyi ágát. Míg azonban társai többsége beszédekkel, prédikációkkal és írásokkal igyekezett változást elérni, Nation drámaibb megközelítést választott.

Egy látomástól hajtva 1900-tól elkezdett szalonokba betérni – ami bármely „tiszteletreméltó” nő számára súlyos tabu volt – és zűrzavart kelteni. A Bibliából olvasott fel, templomi dalokat énekelt, és annyi kárt okozott, amennyit csak tudott. Hamarosan hírhedt „szalonzúzóvá” vált, lelkiismeret-furdalás nélkül pusztította a magántulajdont a lelkek üdvösségéért. Tetteit ugyan a vallásos buzgalom szülte, azonban szándékosan

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs