Az orosz hadsereg korlátozza a közlekedést a Kercsi-szorosban

Ez a poszt a következő élő közvetítés része: Drasztikusan zuhan a születésszám a háborús Ukrajnában Vissza a közvetítéshez

Az orosz hadsereg navigációs figyelmeztetést adott ki arról, hogy korlátozza a hajók és repülőgépek közlekedését a Kercsi-szorosban, illetve annak légterében – közölte szerdán honlapján az orosz védelmi minisztérium.

Megtiltották minden hajó és vízi jármű felszíni és vízalatti közlekedését, horgonyzását, vízre bocsátását, a repülőgépek repülését, az emberek vízben való tartózkodását és egyéb tevékenységeket. A korlátozás alól kivételt képeznek az orosz haditengerészet, a nemzeti gárda és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hajói, valamint azok a vízi járművek, amelyek a nappali órákban a hajóutakon és az ajánlott útvonalakon közlekednek a Kercsi-szoroson át, vagy a szorosban található kikötőkbe. A dokumentum  meghatározta a hajók ellenőrzésére kijelölt területeket is.

Az intézkedés célja a Krím-félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő kercsi híd védelme, azon keresztül szállítják ugyanis az oroszok az utánpótlást a megszállt területekre, így a Krímre is. A hidat kétszer is támadás érte. Az első tavaly október 8-án hajnalban történt: az úttesten felrobbant egy teherautó, majd a vasúti pályán kigyulladt egy szerelvény hét, üzemanyagot szállító tartálykocsija. A robbanás következtében hárman meghaltak, a teherautó mellett egy személygépkocsi utasai. A híd két úttesttartó támasza részben leomlott, de a hajóátjáró ívének támaszai nem sérültek meg. Július 17-én éjjel pedig két vízfelszíni drónnal támadta Ukrajna a hidat. A létesítmény közúti része megrongálódott, a kétirányú forgalmat ezen a szakaszon ősszel állítják majd helyre.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs