Az oltás nem, a Covid-19 viszont hathat a termékenységre

A Covid-19 elleni vakcinákat sokan azzal az ürüggyel utasítják vissza, hogy a védőoltások hatnak a termékenységre. Amelia Wesselink, a Bostoni Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban azt vizsgálják, hogy lehet-e valóságalapja az efféle állításoknak – írja az IFLScience.

Eredményeik alapján a vakcinák nem hatnak a termékenységre, a koronavírus viszont igen.

A csapat összefüggést talált a férfiak esetében a Covid-19 és a termékenység visszaesése között, igaz, a csökkenés csak átmenetinek bizonyult.

Wesselink szerint elsőként sikerült igazolniuk, hogy a teherbe eséssel próbálkozó pároknál a koronavírus elleni vakcinák egyik nemnél sem hatnak a termékenységre. Oltástól függetlenül a vizsgált pároknál hasonló volt a fogantatásig eltelt idő.

Emilija Manevska / Getty Images

A kutatók nagyjából 2100 kanadai és amerikai nő adatait elemezték, az alanyok többek között egészségi állapotukról és partnerükről is nyilatkoztak. Az információkat 2020 decembere és 2021 szeptembere között gyűjtötték, a résztvevők nyomon követése 2021 novemberéig tartott.

Az egy menstruációs cikluson belüli fogantatás esélye nem tért el az oltatlanoknál és a legalább egy dózissal oltottaknál. A vakcina a nőknél és a férfiaknál sem hatott a termékenységre, az eredményekből viszont kiderült, hogy a Covid-19 a férfiak termékenységét átmenetileg befolyásolta. Azoknál a férfiaknál, akiknél az érintett mentruációs ciklust megelőző két hónapban kimutatták a fertőzést, visszaesett a termékenység. A hatás rövid távúnak tűnik.

A friss eredmények összhangban vannak azokkal a korábbi vizsgálatokkal, melyek szerint a Covid-19 befolyásolhatja a férfi nemi szerveket.

<div class="widget m-articleWidget _ce_measure_widget m-articleWidget -morePosts h24-col-2

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs