Az olasz választáson előkerült, hogy itt most Berlin vagy Budapest között kell választani

„Éljen Európa!” kiáltással zárta a baloldali koalíció olaszországi választási kampányát Enrico Letta, a Demokrata Párt (PD) főtitkára a római Popolo téren péntek este, a kampányzáráshoz Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője is csatlakozott videóüzenettel.

Enrico Letta kijelentette, semmi nem dőlt még el, a baloldal szerinte esélyesként indul a vasárnapi parlamenti választásokon.

A két hete közölt utolsó felmérésekben a Demokrata Párt vezette szövetség majdnem húsz ponttal volt lemaradva a jobbközép mögött, Letta szerint azonban a PD azóta erősödött.

A baloldali választási koalíció pártjai Róma központjában, a Piazza del Popolón zárták kampányukat, ahol csütörtökön a jobbközép tette ugyanazt. A teljesen vörös színbe öltöztetett színpadot a PD jelszava, vagyis a „Válassz!” felirat uralta.

Ez a remény koalíciója, miközben a jobboldal a félelemé

– jelentette ki Enrico Letta, így üzenve a jobboldali miniszterelnök-jelölt Giorgia Meloninak, az Olasz Testvérek (FdI) elnökének, aki huszonnégy órával korábban azt mondta, a baloldal jól teszi, ha fél a jobboldaltól, amely a „baloldali hatalmi rendszer felszámolására készül”.

Enrico Letta szerint az igazi különbséget az jelenti, hogy a baloldal demokratikus és progresszív, az ország és Európa jövőjéről beszél, miközben a jobboldal megosztó, és a múltba akarja visszavezetni Olaszországot. Úgy vélte, a jobboldallal az eddig kivívott jogok sérülhetnek, miközben a baloldal a jogok védelmét képviseli: “nem emelünk falakat, és nem építünk falakat a határokon” – idézte David Sassolit, a PD volt politikusát, az Európai Parlament idén elhunyt elnökét.

Letta kijelentette: a baloldal nem engedi meg, hogy a jobboldal módosítsa az alkotmányt, és újratárgyalja Brüsszellel a koronavírus-pandémia után

Olaszországnak juttatott gazdasági helyreállítási források feltételeit, ahogyan az a Giorgia Meloni vezette koalíció programjában szerepel.

Enrico Letta megjegyezte, hogy baloldali politikusként ő a német kancellárral egyeztetett a választási kampányban, „mi Berlint választottuk, mások Budapestre mentek volna” – utalt a jobboldali koalíció pártjai, az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá Olaszország szoros magyarországi kapcsolataira.

<blockquote class="_ce_measure_widget" data-ce-measure-widget="Idézet"

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs