Az ecuadori belügyminiszter szerint Assange ürüléket kent a falra

Meglehetősen erős vádakkal illetik eddigi „vendéglátói” a Wikileaks csütörtökön letartóztatott alapítóját: Ecuador elnöke, illetve belügyminisztere szerint Julian Assange magatartása is komoly aggályokat vetett fel az ország londoni követségén, ahol hét évet tartózkodott.

Az ABC News felidézi, hogy Assange 2013-ban a Daily Telegraphnak adott interjúban még meglehetősen idilli képet festett bezárt életéről: azt mondta, bár kicsi a szobája, a követség alkalmazottai szinte családtagok számára, még a születésnapokat is megtartják. Ám csütörtökön Ecuador elnöke, amikor bejelentette, hogy megvonják Assange menedékjogát, azt mondta, nemcsak megállapodást sértett a Wikileaks alapítója, de a mindennapi együttélés szabályait is.

Lenín Moreno szerint Assange udvariatlan és agresszív volt, ráadásul a megegyezés ellenére továbbra is aktív szerepet vállalt a Wikileaksben. Engedély nélkül telepített elektronikus berendezéseket, és az őrökkel is balhézott. Az elnök szerint Ecuador türelme elért a határig. Ezt fejelte meg csütörtöki sajtótájékoztatóján a belügyminiszter azzal, hogy Assange elfogadhatatlan viselkedésére azt hozta fel példaként, hogy ürüléket kent a falra.

Tavaly, amikor már fogyóban volt a dél-amerikai ország türelme Assange iránt, új házirendet szabtak számára, amiben kötelezték, hogy takarítsa a fürdőszobáját. Korábban az International Business Times cikke tért ki a Wikileaks-alapító higiénés problémáira. Egy volt munkatársa azt mondta: ha a körülötte lévők nem tudták rávenni, hogy lezuhanyozzon, napokig nem váltott ruhát. Ezt tetézi, hogy egy másik ismerőse szerint mindent kézzel evett, a kezét pedig a nadrágjába törölte. (Fotó: Europress – Alberto Pezzali/NurPhoto)

Julian Assange speaks to the media from the balcony of the Embassy Of Ecuador on May 19, 2017 in London, England. Julian Assange, founder of the Wikileaks website that published US Government secrets, has been wanted in Sweden on charges of rape since 2012. He sought asylum in the Ecuadorian Embassy in London and today police have said he will still face arrest if he leaves. (Photo by Jay Shaw Baker/NurPhoto)
Nagyon szabadulna már Ecuador a Wikileaks alapítójától

Vannak arra vonatkozó értesülések, hogy akár órákon belül kitennék a londoni követségről.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs