Amerikai-kínai tárgyalások voltak Rómában Ukrajnáról

Ez a poszt a következő élő közvetítés része: Lakóházat ért találat Kijevben, megnyílt a humanitárius folyosó Mariupolnál, kedden folytatódnak a béketárgyalások Vissza a közvetítéshez

State Emergency Service / Anadolu Agency / AFP

Az ukrajnai háborúról tárgyalt egymással hétfőn Rómában Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője.

A Fehér Ház hétfőn este kiadott közleménye szerint „lényegi eszmecsere folyt az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja ügyében”. A két tárgyaló fél „kiemelte az Egyesült Államok és Kína közötti kommunikációs csatornák változatlan nyitottságát”.

A Fehér Ház közleménye előtt Ned Price, amerikai külügyi szóvivő azt közölte: a találkozón az amerikai küldöttség közvetlenül felvetette és „nagyon egyértelműen” aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Washington szerint Kína támogatást nyújt Oroszországnak.

A több mint 7 órán keresztül tartó tárgyalásokon Jake Sullivan jelezte, hogy komoly következményei lesznek Kína nemzetközi kapcsolataira nézve – beleértve az Egyesült Államokat, európai szövetségeseit és a csendes-óceáni térséget -, ha az ukrajnai háború idején Peking folytatja Oroszország támogatását.

Sullivan még vasárnap, a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte:

már tudattuk Pekinggel, hogy nem maradunk tétlenek és egyetlen országnak sem hagyjuk, hogy kompenzálja Oroszország gazdasági szankciók miatti veszteségeit.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs