A nap hőse az atléta, aki feláldozta a versenyét, hogy a célig elvonszolja a hullafáradt ellenfelet

Valószínűleg már az első napon megszületett az atlétikai világbajnokság legsportszerűbb pillanata Dohában.

A férfi 5000 méter első előfutamában a nézők ovációja közepette teljesítette az utolsó kört a bissau-guineai Braima Suncar Dabo és az arubai Jonathan Busby. Előbbi végig támogatva, szinte vonszolta magával utóbbit, aki láthatólag teljesen elkészült erejével, de a hathatós segítséggel végül teljesíteni tudta az öt kilométeres távot. A célban összeroskadva aztán mindketten leállították a stopperórájukat.

Az már csak hab a tortán, hogy Dabo így is egyéni csúcsot futott – illetve sétált -, 18 perc fölötti ideje csaknem öt perccel maradt el az élmezőnytől.

Busbynak nem adatott meg az egyéni csúcs, mivel utólag diszkvalifikálták. Mindkét atléta hazájának egyetlen képviselője a katari vb-n.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a Nemzetközi Fair Play Bizottsággal (NFPB) közösen Dohában is díjazza a legsportszerűbb pillanatot, cselekedetet.

„A 2003-as párizsi világbajnokság óta van az nagyszerű lehetőségünk, hogy egy speciális díjat adjunk át az atlétikának” – mondta korábban Kamuti Jenő, az NFPB elnöke.

Az IAAF és az NFPB közös bizottsága egy ötös listát állít össze a vb legsportszerűbb pillanataiból, és a szurkolók dönthetik majd el, melyik legyen az első. A díjat az IAAF gáláján adják majd át, november 23-án Monacóban.

A zsűri tagjai között a közelmúlt több korábbi kiváló atléta található, így az új-zélandi Valerie Adams, az amerikai Ashton Eaton vagy a lengyel Adam Kszczot.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs