A legnagyobb nemzetközi sorozatsikerek és felfedezések 2019-ből

A szokásos módon az idén is kiemelt figyelmet fordítottunk az angolszász országokon kívül készülő, mégis globális sikert elérő sorozatokra. Volt közöttük kelet-európai kémdráma ugyanúgy, mint Z generációs krimi és időutazós thriller.

Az, hogy folyamatosan növekszik a nem angolszász országokban gyártott tévésorozatok száma is, régóta nem újság, mint ahogy az sem, hogy ezek közül egyre több arat nemzetközi sikert. Tavalyi hasonló évösszegző cikkünkben az olasz Briliáns barátnőm vagy az akkor búcsúzó dán A híd voltak a legjobb példák a világszerte népszerű, az angol nyelv dominanciáját megtörő sorozatokra, de természetesen az idén is akadt jó pár ilyen.

Nem véletlen tehát, hogy a Netflix például már régóta nemcsak az amerikai piacra koncentrál, már csak azért sem, mert az előfizetőinek döntő többsége (98 millió) már nem Amerikából érkezik (onnan csak 61 millió), és 2019-ben is folyamatosan növelte az idegen nyelvű produkciói számát. Sőt, ami még meglepőbb lehet, egyre több külföldi sorozat arat sikert Amerikában is, pedig az amerikai nézők híresen nem szeretik a feliratot, ezért a Netflixnek is rá kellett feküdni a szinkronizálásra, amelynek Amerikában közel sincsenek olyan hagyományai, mint nálunk.

A streamingszolgáltató már évek óta nagyban törekszik arra, hogy minél több országban készüljön saját gyártású produkciója, mint ahogy az HBO regionális igazgatóságai is régóta készítenek sorozatokat más országokban, és az Amazonnak is vannak külföldi gyártású tartalmai. Az még nem látszik, hogy az Apple TV+ vagy pláne a Disney hogyan tervezi kivenni a részét a globális sorozatgyártásból, de nélkülük is szépen alakul a figyelemre méltó nemzetközi sorozatok listája.

Melyek voltak azok az idén, amelyek a körön kívülről érkezve, nehezített pályán hódították meg a világot, vagy legalábbis nagyon is megérdemelnék a világsikert?

Dark

A Netflix már-már megjegyezhetetlenül sok idősíkon és szálon folyó időutazós sorozata a második évadában sem veszítette el az erejét, sőt még izgalmasabb és jobb lett. A legelején még tévesen a Stranger Thingshez hasonlított

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs