A Fitch visszavonta Putyin beruházási bankjának minősítését

A Fitch Ratings visszavonta a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) minősítését május 20-tól – tájékoztatta a befektetőket a pénzintézet  a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.

Az NBB-t Putyin bankjaként is szokás emlegetni.

Közben a hitelminősítő honlapján azt közölte, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus miatt nem tudják elemezni az NBB tevékenységét. A közleményben emlékeztettek, hogy épp a fentiek miatt rontottak márciusban a pénzintézet besorolásán. Akkor a Fitch Ratings „A”-ról „BBB”-re minősítette vissza a bank hosszú távú beruházási hiteleit negatív kilátással, a rövid távú eszközök minősítését pedig F1-ről F2-re.

A NBB részvényesei Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam, de az ukrajnai háború miatt Románia, Csehország, Bulgária és Szlovákia jelezte, hogy kilép a bankból.

Az NBB korábbi közleménye szerint Magyarország – mint az NBB fogadó országa – a bank egyik legaktívabb részvényese, amely a befizetett tőke alapján a 2. legnagyobb részesedéssel rendelkezik, valamint a bank beruházásainak egyik fő kedvezményezettje.

A bank 2021-re vonatkozó auditált IFRS pénzügyi kimutatásai szerint az utóbbi évek rekordjának számító 7,9 millió eurós (2,78 milliárd forint) nettó nyereséget ért el tavaly, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az év végén a bank eszközállományának összértéke 1,8 milliárd euró volt, ez több mint 10 százalékos növekedés a 2020-ashoz képest.

A Moody’s Investors Service még március végén döntött a NBB hosszú távú kibocsátói és kiemelt fedezetlen kötelezettségekre vonatkozó minősítésének visszavonásáról. Az intézet saját üzleti megfontolásokból döntött így.

Kiemelt kép: A Hotel Clark Budapest szálloda épülete Lánchíd lábánál, a Fő utca és a Clark Ádám tér találkozásánál a budai Várpalotából fényképezve. Jobbra az egykoron a Lánchíd Társulat székházának Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült Lánchíd Palota, ami a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székháza.

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs