A 70 éves brit milliárdos elindult a világűr peremére

A saját űrjáratán repülő Richard Branson útja elvileg 90 percig tart.

Richard Branson angol milliárdos a Virgin Galatic nevű űrjárműve fedélzetén elindult a világűr peremére vasárnap Új-Mexikóból.

A Unity22 hatfős legénységgel szállt fel, a milliárdoson kívül csak a cég alkalmazottai utaznak a fedélzeten, akik a kétórás úton mintegy 90 kilométeres magasságba jutnak fel, pár percig a súlytalanság állapotában lesznek, és megnézhetik a Föld görbületét – írja az MTI. A kilövést és a repülést a Youtube-on lehetett élőben is követni:

[embedded content]

Branson kereskedelmi űrutazási szolgáltatást akar indítani. Nagyjából 600-an már be is fizették az előleget a kirándulásra. A menetjegy teljes ára elérheti a 250 ezer fontot (102 millió forint).

Egy brit lap értesülése szerint Branson riválisa, Elon Musk, a Tesla és a SpaceX igazgatója is jegyet vásárolt Branson űrjáratára. A brit milliárdos megerősítette a vásárlás tényét, hozzátéve, hogy talán viszonozza Musk gesztusát, és jegyet vesz a SpaceX egy jövőbeli járatára.

Elon a barátom, és egy napon talán én is utazom az egyik űrhajóján

– mondta.

Ha Branson missziója sikerrel jár, akkor lépéselőnyt szerez az űrturizmusban másik riválisával, az Amazon-alapító Jeff Bezosszal szemben is. Az amerikai milliárdos, aki vagyona tetemes részét hobbijára, a rakétaépítésre fordította, július 20-át jelölte ki űrutazása napjául. Három embert hívott magával a New Sheperd fedélzetére: fivérét, egy jótékonysági árverés győztesét, valamint a 82 éves Wally Funk egykori pilótanőt.

Branson egyértelműen erre válaszul jelölte ki

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs