2019 meghatározó volt a hazai turizmusban

2019 a turisztikai beruházások, a kiemelkedő ágazati bevételnövekedés, a tovább bővülő vendégforgalom és a digitalizáció éve volt a magyar turizmusban. Bár a teljes évre vonatkozó statisztikák csak februárban lesznek elérhetőek, az eddigi adatok alapján arra számítunk, hogy 2019 a korábbi turisztikai rekordéveket is felülmúlja.

Az évről évre rekordokat döntő turizmusan jelentős szerepe van annak, hogy Magyarország biztonságos ország, az elmúlt években végrehajtott fejlesztések Budapestet vonzóbbá tették, és a magyar családok is többet tudnak belföldi utazásokra, nyaralásokra költeni. A cél az, hogy Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen, ennek érdekében pedig folytatódnak az ágazati fejlesztések, a magyar turizmus versenyképességét pedig 2020-tól naprakész szálláshelyi forgalmi adatok, és január elsejétől szálláshelyszolgáltatási áfacsökkentés is segíti.

A turizmus a magyar gazdaság egyik motorja, növekedése 2010 óta töretlen.  A 2018-as történelmi rekordévet követően az elmúlt esztendőben is tovább javultak a turisztikai mutatószámok, és a 2019-es évre is az uniós átlagot meghaladó, tíz százalék körüli növekedés várható az idegenforgalomban. A magyar turizmus aranykorát éli, hiszen soha ennyi fejlesztés, turista és ekkora növekedés nem volt még az ágazatban, mint az elmúlt esztendőben. 2019-ben Budapest volt a legnépszerűbb európai úti cél és egyre több külföldi vendég érkezik a biztonságos és folyamatosan fejlődő Magyarországra, a magaskategóriás fővárosi szállodák a legmagasabb kihasználtsággal üzemeltek Európában és új közvetlen légijáratok is nyíltak. Mindeközben mi magyarok is többet utazunk itthon – a belföldi turizmus továbbra is a vendégforgalom felét adja, amit a 2019-ben megugrott SZÉP-kártya forgalom is támogat.

Az elmúlt évben mintegy 1000, minőséget emelő és élménykínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlott országszerte, amelyek nagy része év végéig be is fejeződött. 2019-ben elindult 750 szálláshely felújítása és fejlesztése, a strandfejlesztési program folytatásaként megújult 43 szabadstrand, az élményparkok fejlesztésének keretében átadtuk Magyarország első fix telepítésű hullámvasútját, és nagy lépést tettünk az ágazat hosszú távú versenyképességét is biztosító digitalizáció irányába is. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs