10 érv, hogy miért érdemes itthon kastélyt látogatni

A MUISZ székesfehérvári közgyűlésén Balázs-Bécsi Krisztina, a Nemzeti Örökségvédelmi Nonprofit Kft. (NÖF NKft) képviseletében tíz olyan magyarországi kastélyt mutatott be a hallgatóságnak, amelyet vagy már átadtak a felújítást követően és látogathatók, vagy idén tervezik a felújítás befejezését. Ráadásul még egy különlegesség fűzi őket össze: mindegyiknek mesebeli a története, amelyet most szintén megosztunk azokkal, akik nem lehettek jelen, és nem hallhatták ezt az érdekes, színes előadást.

Bajnai kastély

Bajnai kastély

Bajnai kastély – az Ördöglovas és egyben divatdiktátor háza. Sándor Móric, a ház eredeti ura állítólag annyira szeretett lovon közlekedni, hogy kastélyában még a szobákhoz, termekhez vezető lépcsősoron is lóháton járt – ennek mind a mai napig láthatók a nyomai a lépcsőfokokon. A restaurálás során barokk korból való falfestményekre bukkantak a szakértők, ezt a ház megnyitása után szintén a nagyközönség elé tárják.

Dég – Festecsics kastély. Klasszicista stílusban épült, Pollack Mihály tervei alapján. Itt van Magyarország legnagyobb történeti kertje, ahol a tóban, egy szigeten van a Hollandi-ház, az az épület, ahol állítólag a kastély beteg úrnője gyógyult különleges módon: alul tehenek laktak, felettük az úrnő, és a tehenek trágyája által terjesztett ammónia, ami felszállt a magasabb szintre, gyógyította meg a nagyságos asszony tüdőbaját.

A füzérradványi Károlyi-kastély

A füzérradványi Károlyi-kastély

Füzérradvány – Károlyi-kastély – Az Ybl Miklós által tervezett kastély parkjában álló nyári lakok és pavilonok jelenleg is szálláshelyként üzemelnek. 8 felújított szoba várja a nyugalmat kereső látogatót a 100 hektáros kastélypark területén. Az egykor hotelként működő kastély felújítása során telelő denevércsaládokat találtak az épületben. Az ott lakó védett denevéreket kalandos körülmények közt költöztették máshová.”

Nádasdladány – a legendák kastélya. Itt a ház úrnője egy mára már kibogozhatatlan okból lebontatta a téli kertet, ám a mostani felújítás során a tervezők úgy döntöttek, mivel annyira szép volt, az eredeti tervek alapján visszaépítették.

Majk – Magyarország egyik legszebb barokk műemlékegyüttesének helyszíne. Az egész

Cikk forrása

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    Nincs